Verven over behang

Verven over behang is een optie als je snel een nieuwe look aan je kamer wilt geven zonder het oude behang te hoeven verwijderen.

Het is echter belangrijk om te weten welk type behang je kunt schilderen en wat de juiste technieken zijn om een mooi eindresultaat te krijgen.

In dit artikel bespreken we hoe je behang kunt verven en waar je op moet letten. Wil je behang professioneel laten verven? Huur dan Behangservice Nederland in.

Of bel ons: 030-2072303

Zo moet je verven over behang. Een afbeelding met handige tips en tricks.

Kun je over behang verven?

Het is een goede vraag! Kan je over behang verven? Het antwoord is ja. Het is mogelijk om over behang te schilderen, maar er zijn een paar belangrijke overwegingen.

Ten eerste moet het behang stevig op de muur zitten zonder losse randen of luchtbellen. Eventuele beschadigingen of scheuren moeten worden gerepareerd voordat je begint met schilderen.

Daarnaast is het raadzaam om een primer aan te brengen op het behang om een goede hechting van de verf te bevorderen. Je moet wel eerst behang ontvetten voor verven.

Kies vervolgens een verfsoort die geschikt is voor het oppervlak van het behang, zoals een acryl-latexverf. Test altijd eerst een klein stukje voordat je de hele muur schildert om ervoor te zorgen dat de verf het gewenste resultaat geeft.

Welk behang is overschilderbaar?

Hier zijn vijf veelvoorkomende soorten behang die doorgaans goed overschilderbaar zijn:

 1. Vliesbehang: Dit is een populaire keuze omdat het gemakkelijk aan te brengen is en een glad oppervlak biedt. Het kan goed worden overschilderd met latexverf.
 2. Papierbehang: Dit is een andere veelvoorkomende optie die vaak goed overschilderbaar is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het papierbehang stevig op de muur zit en geen losse randen heeft voordat je gaat schilderen.
 3. Glasvezelbehang: Een duurzaam behang dat een goede textuur heeft om te worden overschilderd. Het biedt ook extra stevigheid aan de muur.
 4. Glasvliesbehang: Een zeer sterk en duurzaam materiaal met een glad oppervlak. Het is speciaal ontworpen om te worden overschilderd en biedt een goede basis voor verf.
 5. Renovliesbehang: Het heeft een dicht geweven structuur die goed kan worden overschilderd. Het biedt extra stevigheid en is ideaal voor het wegwerken van kleine oneffenheden in de muur.
 6. Vinylbehang: Een compleet ander type behang dat goed kan worden overschilderd. Het heeft een waterbestendige coating en is duurzaam, waardoor het geschikt is voor ruimtes met meer vocht, zoals badkamers en keukens.

Je kunt overschilderbaar behang kopen en laten aanbrengen door Behangservice Nederland. Op dit moment hebben wij een interessante aanbieding per vierkante meter.

Hoe verf je over behang heen?

Hier zijn de stappen voor verven over behang:

 1. Voorbereiding: Controleer of het behang stevig op de muur zit zonder losse randen of beschadigingen. Repareer eventuele scheuren en gaten en laat de reparaties goed drogen.
 2. Reiniging: Maak het behangoppervlak schoon met een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek om stof, vet en vuil te verwijderen. Laat het behang volledig drogen.
 3. Primer aanbrengen: Breng een primer aan op het behang om de hechting van de verf te verbeteren. Gebruik een primer die geschikt is voor behang. Volg de instructies op de primerverpakking en laat het goed drogen.
 4. Schilderen: Breng de verf aan op het behang met een roller of een kwast. Werk in gelijkmatige en vloeiende bewegingen. Breng meerdere dunne lagen verf aan voor een gelijkmatige dekking. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 5. Afwerking: Nadat de verf volledig is opgedroogd, controleer je het resultaat en breng je indien nodig een tweede laag verf aan voor een betere dekking. Verwijder eventuele verfresten op de plinten, kozijnen of andere oppervlakken met een vochtige doek.

Houd er rekening mee dat schilderen over behang beperkingen heeft en het kan de textuur of patroon van het behang enigszins laten doorschijnen.

Het is raadzaam om eerst een klein testgedeelte te schilderen om het gewenste resultaat te beoordelen voordat je de hele muur schildert.

Verven over behang met reliëf

Het is zeker mogelijk om over behang met reliëf te schilderen, maar het reliëf zal waarschijnlijk zichtbaar blijven na het schilderen.

Dit kan een interessant effect geven, maar houd er rekening mee dat de structuur van het reliëf de gladheid van het geschilderde oppervlak kan beïnvloeden.

Test altijd eerst op een klein gebied om het resultaat te beoordelen voordat je de hele muur schildert. Je kunt dus niet behang verven met muurverf.

Verven over behang met print

Je kunt over behang met een print schilderen, maar er zijn een paar belangrijke zaken om te overwegen. De print kan doorschijnen in de verf, vooral als deze donker of druk is.

Het is raadzaam om een primer te gebruiken om de print te verzegelen voordat je gaat schilderen. Kies vervolgens een dekkende verfkleur die de print goed kan bedekken.

Breng meerdere dunne lagen verf aan voor een gelijkmatige dekking. Test altijd eerst op een klein gebied om te zien hoe de verf reageert op de print voordat je de hele muur schildert.

Behang verwijderen of overschilderen

Of je behang wilt verwijderen of overschilderen, hangt af van verschillende factoren. Als het behang in goede staat is en past bij je smaak, kun je ervoor kiezen om eroverheen te schilderen.

Zorg ervoor dat het behang goed vastzit en eventuele beschadigingen zijn gerepareerd.

Als het behang echter verouderd is, loslaat of niet meer naar wens is, is het verwijderen van het behang en het werken met een schone muur vaak de beste optie voordat je gaat schilderen.

Wil je over behang heen laten verven?

Al meer dan 20 jaar verft Behangservice Nederland alle soorten behang. Als specialist garanderen wij het hoogste resultaat met de beste verf.

Let op: onze aanbieding van 20% korting is tijdelijk. Aarzel niet en vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan, waarbij we je een prijsgarantie van 1 jaar bieden!