Muren stucen

Ben je net verhuisd naar een nieuwe woning en droom je van prachtige, strakke wanden? Of ben je al vele jaren in je huidige woning en zoek je naar een manier om een verfijnd patroon op je muren aan te brengen? Dan is je muren stucen een geweldig idee!

In beide gevallen is het stucen van je muren een uitstekende keuze om jouw esthetische doelen te bereiken. Bij Behangservice Nederland kun je de gemiddelde kosten ontdekken en bovendien kun je gratis en vrijblijvend je stucwerk klus plaatsen.

Vraag vandaag nog een offerte aan en geef je muren de uitstraling die ze verdienen!

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072303

Een afbeelding van het resultaat wanneer wij muren stucen.

Zelf muren stucen of iemand inhuren?

De keuze tussen zelf de muren stucen of het uitbesteden van de klus is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je ervaring, beschikbare tijd en de complexiteit van de taak. Laten we de voor- en nadelen van beide opties bekijken.

Zelf Muren Stucen

Dit moet je weten over je muren zelf stucen.

Voordelen:

  • Kostenbesparing: Zelf stucen kan kosten besparen, aangezien je geen professionele stukadoor hoeft in te huren.
  • Creatieve controle: Je hebt volledige controle over het eindresultaat en kunt experimenteren met verschillende technieken en afwerkingen.

Nadelen:

  • Leercurve: Stucen vereist technische vaardigheden en ervaring. Als beginner kan het lastig zijn om het gewenste strakke resultaat te bereiken.
  • Tijdsintensief: Het kan veel tijd kosten, vooral als je nieuw bent in het proces. Het risico op fouten kan ook de totale tijd vergroten.

Uitbesteden

Aan het laten stucen van je muren zitten een aantal voor- en nadelen:

Voordelen:

Professioneel resultaat: Een ervaren stukadoor kan een strak en professioneel resultaat leveren. Tijdsbesparing: Professionals kunnen de klus efficiënter klaren, wat tijd bespaart.

Nadelen:

  • Kosten: Het inhuren van een stukadoor brengt kosten met zich mee. Dit kan echter opwegen tegen de tijd en moeite die je bespaart.
  • Minder creatieve controle: Je hebt mogelijk minder directe controle over de creatieve aspecten van het stucwerk.

Wil je besparen op stuckosten? Dan kun je gipswanden afwerken zonder stucen. Het scheelt je veel geld wanneer wij de muren afwerking met hoogwaardig behang zoals renovlies.

Wat zijn de kosten voor het stucen van muren?

Er zijn diverse methoden om muren te stuccen en af te werken:

  1. Sausklaar gestucte muur – gemiddelde kosten € 14 tot € 18 per m2
  2. Behangklaar gestucte muur – gemiddelde kosten € 12 tot € 16 per m2
  3. Buitenmuur stucen kosten – gemiddelde kosten € 30 tot € 70 per m2

Belangrijk: Wees bewust van het gezegde “goedkoop is duurkoop” . Hoewel er stukadoorsbedrijven zijn die onder deze prijzen opereren, is het praktisch onmogelijk om deze tarieven aan te bieden bij het gebruik van hoogwaardige materialen. Bij ons kun je zelf de kosten berekenen.

Behangservice Nederland verzorgt jaarlijks de stucwerkzaamheden voor honderden woningen en koopt zijn materialen grootschalig in. We zijn dan ook gespecialiseerd in nieuwbouw stucen.

Dankzij onze ervaring kunnen wij direct beoordelen wat de kwaliteit is van vakmensen die lagere tarieven hanteren! Mocht je twijfelen over je renovlies of stucen dan informeren wij je graag.

Wil je een muur stucen? Dan is ons stappenplan de beste manier om als beginner te starten.

Muren stucen: stappenplan

Het stucen van wanden vereist vakmanschap, maar met onze handleiding wordt het haalbaar. Deze handleiding is samengesteld door ervaren stucadoors met meer dan 20 jaar werkervaring.

1) Afplakken van de vloer

Zorg altijd voor een grondige voorbereiding van de ruimte. Stuc is vergelijkbaar met cement, en je wilt het beslist niet op de vloer of andere plekken in de ruimte hebben.

Begin daarom met het zorgvuldig afplakken van alle delen waar je geen stuc wilt hebben. Het voorkomt dat je dagen bezig bent met het opruimen of schoonmaken van de woning!

2) Voorstrijken van de muren

Begin met het grondig schoonmaken van alle wanden. Gebruik een borstel om stof en vuil te verwijderen en maak de muur verder stof- en vetvrij met de juiste verfreiniger voor deze ondergrond.

3) Aanbrengen van hoekbeschermers

Plaats de stuclijst, ook bekend als stucbeschermer of hoekprofiel, op alle uitwendige hoeken. Het is niet moeilijk om stucbeschermers te plaatsen, maar het is cruciaal dat dit loodrecht en waterpas gebeurt. Een onjuiste plaatsing zal later zichtbaar zijn. Controleer alle muren en bepaal vervolgens de juiste positionering van het profiel.

4) Primer aanbrengen

Ga verder met de voorbereiding door een primer aan te brengen. De primer fungeert als een grondlaag en zorgt voor een betere hechting, samen met extra bewerkingstijd voor het stucmateriaal.

Het aanbrengen van de primer kan met een voorstrijk, afhankelijk van de ondergrond. Sommige situaties vereisen mogelijk een grondlaag. Dit kan het verschil maken bij muren stucen.

5) Het voorbereiden van het stucmengsel

Met de droge primer is het tijd om het stucmiddel aan te maken. Dit doe je het beste op het moment dat je daadwerkelijk wilt beginnen, omdat het stucmiddel begint uit te harden zodra het gemengd is.

Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de juiste verhoudingen water en gips. Gebruik een mortelmixer om het mengsel te roeren totdat er een gladde massa zonder klontjes ontstaat. Pas dan is het stucmiddel klaar voor gebruik!

6) Stuc aanbrengen op de muren

Ga verder met het aanbrengen van de stuc. Gebruik hiervoor het beste een raapbord of troffel. Neem de stucspaan goed vast en verdeel het in vloeiende lagen over elkaar. Doe dit snel maar gelijkmatig om de muur zo efficiënt mogelijk te bedekken.

7) Reien van de gestucte muur

Na het aanbrengen is het tijd om de muur te reien. Gebruik hiervoor de juiste maat reilat. Veeg alle muren recht en verwijder de grootste oneffenheden.

Door de reilat schuin tegen de muur te plaatsen, kun je overtollig stucmiddel weghalen en gaten dichten. Het doel bij je muren stucen is om het geheel zo gelijkmatig en glad mogelijk te maken.

8) Afrijen van de gestucte muur

Na de eerste rei-sessie ga je nu over tot het afrijen van de muur. Houd de reilat nu recht vast, omdat je de wand zo vlak mogelijk wilt maken. Begin pas met afrijen wanneer je geen vingerafdruk meer in de stuc ziet.

Dit betekent dat het de juiste droogte heeft bereikt om verder te gaan. Plaats overtollig stucmiddel terug op de muur op de plekken waar dat nodig is.

Wil je dat wij je muren stucen en behangen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen ook elke muur schilderen in de kleur die jij het liefste wilt!

Laat je muren professioneel stucen

Je kunt je muren laten stucen door Behangservice Nederland vanaf € 14 per vierkante meter. Vraag voor de exacte prijs voor jouw woning een offerte bij ons aan.