Krimpscheuren

Wat zijn krimpscheuren? Het zijn scheuren die ontstaan in muren en plafonds als gevolg van krimp van het materiaal. Deze scheuren kunnen optreden bij nieuwbouw en komen vooral voor bij stucwerk en gipsplaten

Krimp scheuren zijn vaak dun en verticaal, en lopen vaak van boven naar beneden. Dit probleem zul je de eerst 5 jaar bij nieuwbouw stucen houden.

Wil je behangen om dit te voorkomen of op te lossen? Voor €13 per m2 behangt en schildert, Behangservice Nederland je complete woning.

Of bel ons: 030-2072303

Een close-up van een muur met een krimpscheur, een veelvoorkomend probleem bij nieuwbouw woningen als gevolg van het drogen van het bouwmateriaal.

Waarom treden krimp scheuren op?

Krimpscheuren ontstaan wanneer het materiaal in de muur of het plafond krimpt. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

 • Droging: Het droogproces van stucwerk en gipsplaten kan leiden tot krimp en het ontstaan van scheuren.
 • Temperatuurwisselingen: Temperatuurwisselingen kunnen leiden tot uitzetting en krimp van materialen, waardoor scheuren ontstaan.
 • Verkeerde toepassing: Onjuiste toepassing van stucwerk of gipsplaten kan leiden tot ongelijke krimp, wat kan leiden tot scheuren.
 • Heipalen plaatsen: Vaak wordt er bij projecten in een straal van een kilometer nog steeds geheijt. De trillingen die daarbij vrij komen zijn voor gestucte muren een ramp.

De reden waarom iedereen wil behangen is omdat er geen krimpscheuren nieuwbouw garantie bestaat. Stucwerk scheurt omdat de muren in en uitzetten de eerste paar jaar.

Hoe voorkom je krimpscheuren?

Het voorkomen van krimp scheuren is niet altijd mogelijk, maar er zijn wel enkele maatregelen die genomen kunnen worden om de kans op krimpscheuren te verkleinen, zoals:

 • Gebruik van goede kwaliteit materialen: Gebruik van goede kwaliteit stucwerk, gipsplaten en andere materialen kan helpen om krimpscheuren te voorkomen.
 • Vochtigheidsregulatie: Zorg voor een goede vochtigheidsregulatie tijdens de bouw en daarna om het droogproces te controleren.
 • Correcte toepassing: Zorg voor correcte toepassing van stucwerk en gipsplaten door een professional om ongelijke krimp te voorkomen.

Behang wordt in de bouw echt gezien als het alternatief voor stucwerk.

Hoe repareer je krimpscheuren?

Je met onze tips zelf je krimpscheuren repareren. De soort reparatie is afhankelijk zijn van de grootte van de scheur en het type materiaal.

Enkele mogelijke reparatiemethoden zijn:

 • Stucwerk: Voor kleine scheuren in stucwerk kan de scheur worden opgevuld met nieuwe stuc.
 • Gipsplaten: Bij krimpscheuren in gipsplaten kan een nieuw stuk gipsplaat worden geplaatst en afgewerkt.
 • Behang: Krimpscheuren in behang kunnen worden afgedekt met nieuw glasvezelbehang of reparatiepapier.

Op deze manier kunt je gipsplaten afwerken zonder te stucen.

Krimpscheuren beton herstellen

Om krimpscheuren in beton te herstellen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 1. Reinig de scheuren grondig door losse materialen en vuil te verwijderen.
 2. Vergroot de scheuren met een diamantzaag of een slijpmachine om een V-vormige groef te creëren. Dit zorgt voor een betere hechting van het reparatiemateriaal.
 3. Breng een hechtprimer aan op de groef om de hechting te verbeteren.
 4. Vul de groef met een geschikt reparatiemateriaal, zoals een epoxyhars of speciale betonreparatiemortel. Zorg ervoor dat het materiaal gelijkmatig en stevig wordt aangebracht.
 5. Werk het reparatiegebied af volgens de instructies van het specifieke reparatiemateriaal, zoals schuren en overschilderen.

Door deze stappen te volgen, kun je krimpscheuren in beton effectief herstellen en de structurele integriteit van het oppervlak herstellen. Het kan echter nuttig zijn om professioneel advies in te winnen voor specifieke situaties.

Krimpscheuren plafond

Om krimp scheuren in een plafond te herstellen, maak je de scheuren breder in een V-vormige groef, breng je een hechtprimer aan en vul je de groef met een geschikte vulpasta voor scheuren.

Schuur het gerepareerde gebied en verf of behang het plafond indien nodig. Dit is de belangrijkste reden waarom veel mensen hun plafond behangen met renovlies.

Krimp scheuren voorkomen met behang

Zowel stucen als behangen kunnen krimpscheuren veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en te zorgen voor goede kwaliteit materialen om de kans op krimpscheuren te verkleinen.

Dit is de reden waarom we vaak vliesbehang over stucwerk aanbrengen. Dit geeft het gladde effect van stucen maar bescherm de muren ook nog eens tegen haarscheurtjes.

Over het algemeen heeft stucwerk wel de voorkeur boven behangen omdat het duurzamer is en minder snel scheuren vertoont. Ontdek de voordelen van behangen over stucwerk.

Voor nieuwbouwwoningen zijn dit behangsoorten die gebruiken worden tegen krimp scheuren: renovliesbehang, glasvezelbehang, glasweefselbehang en glasvliesbehang.

Krimpscheuren stucwerk

Hoewel krimp scheuren een veelvoorkomend probleem zijn bij nieuwbouw, kunnen ze worden voorkomen en gerepareerd worden.

Het is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen tijdens de bouw om de kans op krimpscheuren te verkleinen, zoals het gebruik van goede kwaliteit materialen en het reguleren van vochtigheid.

Als er toch krimpscheuren optreden, kunnen ze worden gerepareerd door een professional.

Stucwerk heeft over het algemeen de voorkeur boven behangen als het gaat om het voorkomen van krimpscheuren, maar beide opties kunnen scheuren vertonen als er niet goed mee wordt omgegaan.

Dit is de beste manier voor gipsplaten afwerken. Ook leggen wij in ons blog uit hoe gipsplaten afwerken zonder stucen werk. Zo is straks alles duidelijk wanneer je nieuwbouwwoning komt.

Krimpscheuren voorkomen bij nieuwbouw

Als u nieuwbouw overweegt en zich zorgen maakt, dan is het belangrijk om met een professional te praten om de beste keuze te maken voor uw situatie.

Een ervaren aannemer of architect kan u helpen bij het kiezen van de juiste materialen en toepassingen om krimp scheuren te voorkomen en uw huis te beschermen tegen onnodige schade.

Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail kunt u ervoor zorgen dat uw nieuwbouwhuis er jarenlang als nieuw uitziet zonder scheuren of andere problemen.

Wil je strakke muren zonder krimp scheuren? Dan is het verstandig om Behangservice Nederland in te huren.