Dakplaten afwerken: spuiten of rollen?

Ga ik mijn dakplaten afwerken door ze te spuiten of te rollen? Met dat betreft is sauzen goedkoper maar het eindresultaat met spuiten beter.

Het onderhouden en vernieuwen van je dak is een belangrijke taak om je huis in topconditie te houden.

Wanneer het gaat om het aanbrengen van een nieuwe verflaag op je dakplaten, heb je doorgaans twee methoden: spuiten of rollen. Beide technieken hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

In ons blog bespreken we de drie grootste verschillen tussen het spuiten en rollen van dakplaten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw project.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072303

Het resultaat wanneer wij dakplaten afwerken met verf.

1. Snelheid en Efficiëntie

Spuiten: Het gebruik van een verfspuit voor het aanbrengen van verf op je dakplaten kan aanzienlijk sneller zijn dan rollen. Een verfspuit kan namelijk grote oppervlakken gelijkmatig bedekken in een fractie van de tijd die het zou kosten met een roller. Dit maakt spuiten een efficiëntere optie voor grote dakoppervlakken.

Rollen: Het sauzen van dakplaten is een tijdrovender proces, vooral als je te maken hebt met een groot dakoppervlak. Het vereist daarom meer fysieke arbeid en meerdere keren over hetzelfde gebied gaan om een gelijkmatige dekking te krijgen. Voor kleinere projecten kan rollen misschien wel een beheersbare taak zijn.

2. Verfverbruik en Kosten

Spuiten: Hoewel spuiten sneller kan zijn, kan het ook vaak duurder uitpakken vanwege het hogere verfverbruik. Een verfspuit verbruikt namelijk meer verf dan een roller, omdat er meer verf wordt verspild door nevel en overspray. Dit kan de totale kosten van je project verhogen, vooral als je een groot dak moet behandelen.

Rollen: Rollen is over het algemeen zuiniger m.b.t. verfverbruik. Omdat je verf direct op het oppervlak aanbrengt en verspreidt, is er meestal minder verspilling. Dit kan toch wel een aanzienlijke besparing betekenen, vooral bij het schilderen van grotere dakoppervlakken.

3. Afwerking en Kwaliteit

Spuiten: Een verfspuit kan een zeer gladde en ook uniforme afwerking bieden, wat moeilijk te evenaren is met een roller. Spuiten zorgt namelijk voor een dunne, gelijkmatige laag verf zonder zichtbare strepen of rollermerken. Dit is vooral belangrijk wanneer je streeft naar een professioneel ogende afwerking.

Rollen: Hoewel het ook mogelijk is om met een roller een goede afwerking te bereiken, vereist het meer vaardigheid en geduld om strepen en oneffenheden te vermijden. De textuur van een roller kan ook een lichte structuur achterlaten op de verflaag, wat soms wenselijk kan zijn, afhankelijk van jouw type dakplaat en de gewenste esthetiek. Dit werkt het zelfde als een muren verven op zolder.

Het eindresultaat wanneer wij zolder platen spuiten.

Welke Methode Kies je Voor de Afwerking van Dakplaten?

Bij het kiezen tussen spuiten en rollen moet je altijd rekening houden met de specifieke eisen van je project:

  • Grootte van het oppervlak: Voor grote oppervlakken kan spuiten sneller en efficiënter zijn dan rollen, ondanks het hogere verfverbruik.
  • Budget: Rollen kan kosten effectiever zijn vanwege het lagere verfverbruik.
  • Gewenste afwerking: Wanneer je een gladde en professionele afwerking wilt, is spuiten de betere optie.

In sommige gevallen willen klanten dakplaten laten behangen met renovlies, dit is echter niet mogelijk. Uiteraard kunnen wij wel je dakplaten of plafonds sauzen met latex.

Wat kost het afwerken van dakplaten?

Het spuiten en rollen van dakplaten hebben beide zo hun eigen voordelen en nadelen. De keuze tussen beide methoden hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden.

Door de drie grote verschillen in verfgebruik, snelheid en afwerking in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing maken die past bij jouw dakproject.

Wil je advies over je zolderplaten? Vraag dan een offerte aan voor de binnenkant van je dakplaten.