Behangen tips

Behangen tips: waar moet ik opletten? Het behangen van een muur kan een uitdagend en tijdrovend project zijn, vooral als je geen ervaring hebt.

Dit is behangen voor beginners  op zijn best! Behangservice Nederland gaat je helpen om ervoor te zorgen dat het eindresultaat er professioneel uitziet.

Vind je het toch teveel gedoe? Of wil je een super strak resultaat? Dan kun je onze behanger inhuren. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of bel ons: 030-2072303

Waar moet je beginnen met behangen?

Dit is een stappenplan met behangen tips om direct goed van start te gaan:

 1. Bereid de muur voor

Het is belangrijk om de muur goed voor te bereiden voordat je begint met behangen. Zorg ervoor dat de muur schoon, glad en droog is.

Als er scheuren of gaten in de muur zitten, repareer deze dan voordat je gaat behangen. Ook moet je oud behang verwijderen zodat de muur een glad oppervlak heeft.

Lees al onze 10 behangen tips en stappen voor behangen zonder behangtafel. Controleer ook vooraf of je alle behangen benodigdheden hebt die wij hier aangeven.

Leer hoe u zich kunt voorbereiden, welke gereedschappen u nodig heeft en waar u op moet letten bij het behangen van een kamer. Deze tips helpen u bij een vlotte en succesvolle behangklus!

 1. Meet alle muren op

Meet de muur en knip het behang op maat voordat je het aanbrengt. Houd rekening bij behangen van het licht af met de hoogte van de muur.

Voeg extra lengte toe aan het behang om te compenseren voor eventuele fouten bij het snijden.

 1. Gebruik de juiste lijm

Het is belangrijk om de juiste lijm te gebruiken voor het behang dat je gebruikt. Elke behangsoort vereist een specifieke lijmsoort.

Controleer altijd de aanwijzingen op het behang voor het aanbrengen. Volg onze behangen tips op de voet op! Ontdek meer over behangen muur insmeren.

 1. Begin altijd in het midden

Begin met het behangen vanuit het midden van de muur en werk naar buiten. Dit zorgt voor een betere verdeling van de behang lijm en voorkomt rimpels en bobbels in het behang.

 1. Gebruik een behangborstel

Gebruik een behangborstel om luchtbellen en rimpels uit het behang te verwijderen. Begin in het midden van het behang en werk naar buiten toe. Verwijder overtollige lijm met een vochtige spons.

 1. Laat het behang drogen

Laat het behang voldoende drogen voordat je begint met het aanbrengen van de volgende baan. Dit voorkomt dat het behang gaat bobbelen of rimpelen.

 1. Snij het overtollige behang weg

Snijd het overtollige behang weg met een scherp mesje en een liniaal. Let erop dat je niet te diep in het behang snijdt en de muur beschadigt.

 1. Vermijd overlap

Overlap de banen behang niet. Hierdoor ontstaan er onnodige verdikkingen en kieren tussen de banen. Snijd de banen netjes aan tegen elkaar.

 1. Maak gebruik van een waterpas

Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het behang recht hangt. Hiermee voorkom je scheve lijnen en een onprofessionele uitstraling.

 1. Verwijder luchtbellen

Als er na het drogen nog luchtbellen in het behang zitten, prik deze dan voorzichtig door met een naald of priem en duw de lucht eruit met een behangborstel.

Door deze behangtips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je behangproject er professioneel uitziet en dat het behang goed blijft zitten. Het kan misschien wat tijd en oefening kosten, maar het eindresultaat is het zeker waard.

Hoe voorkom je naden bij behangen?

Om naden bij het behangen te voorkomen, zijn er enkele belangrijke stappen. Allereerst is het essentieel om de behangbanen nauwkeurig op maat te meten en te snijden, zodat ze naadloos op elkaar aansluiten zonder overlap.

Zorg ervoor dat de ondergrond glad en goed voorbereid is, zonder oneffenheden. Bij het aanbrengen van de behangbanen is het belangrijk om ze stevig aan te drukken met behulp van een behangspatel om luchtbellen en plooien te voorkomen.

Als je behang met een patroon gebruikt, let dan op de patroonherhaling en zorg ervoor dat de banen correct op elkaar worden afgestemd. Door deze stappen te volgen, kun je naden minimaliseren en een naadloos eindresultaat bereiken.

Trapgat behangen tips

Een trapgat behangen of lastige hoek kan een uitdaging zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 1. Meet de afmetingen van het trapgat nauwkeurig op.
 2. Knip het behang op maat en laat wat extra overhangen.
 3. Breng de lijm aan op het behang en plaats het in het trapgat.
 4. Strijk het behang glad met een behangborstel en verwijder eventuele luchtbellen.
 5. Gebruik een scherp mesje om het overtollige behang weg te snijden.
 6. Werk voorzichtig en precies om te voorkomen dat het behang scheurt of vouwt.

Met deze tips kun je een trapgat netjes en professioneel behangen.

Behangen tips vliesbehang

Vliesbehang is gemakkelijker aan te brengen dan traditioneel behang, maar er zijn nog steeds een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Hier zijn enkele behangen tips om je te helpen bij het behangen met vliesbehang:

 1. Gebruik de juiste lijm.
 2. Meet de muur goed op en snij het behang op maat.
 3. Breng de lijm aan op de muur in plaats van op het behang.
 4. Gebruik een behangborstel om luchtbellen te verwijderen.
 5. Snijd het overtollige behang netjes weg.

Door deze behangen tips hoek te volgen, kun je vliesbehang gemakkelijk aanbrengen en een professioneel resultaat behalen.

Ons stappenplan is ook van toepassing op glasvlies, glasweefsel, glasvezel en renovlies!

Tips behangen

Dit waren onze beste behangen tips. Wil je een professioneel behangbedrijf inhuren? Behangservice Nederland staat voor je klaar.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of bel ons: 030-2072303