Behang

Behang is nog altijd een van de populairste afwerkingen voor wanden in het interieur. Niet alleen in huis, maar ook als het gaat om de zakelijke markt.

Dat heeft onder meer te maken met de vele mogelijkheden die er zijn op het gebied van het behangen van wanden. Er is zoveel diversiteit dat er voor iedereen een keuze te maken is.

Wilt u weten welke soorten behang er allemaal zijn? Of wat de beste manier is om te behangen? U ontdekt het allemaal hier met veel extra informatie, advies en tips.

Behang laten aanbrengen door een professionele behanger? Huur dan Behangservice Nederland in. Vraag geheel vrijblijvend een offerte met 10% korting.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072303

Behang aanbrengen.

Welke soorten behang zijn er?

Er is in de eerste plaats een onderscheid te maken tussen het materiaal van behang. U heeft bijvoorbeeld de keuze voor papierbehang, vinylbehang, fotobehang, renovlies en glasvezelbehang.

Per soort behang is er dan weer een verder onderscheid te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om de decoratieve uitstraling. Of om de prijs net als de wijze van behangen of de voorbereiding ervan.

De onderscheiding in behangsoorten gaat dus verder dan alleen het type materiaal en de manier van behangen. Dit is zeker belangrijk wanneer het gaat om Vescom behang.

Populaire soorten behang

Er zijn uiteraard een aantal soorten behang die populair zijn om in het interieur op de wanden aan te brengen. Een treffend voorbeeld hiervan is renovlies.

Renovlies is bij uitstek behang dat perfect is om toe te passen in nieuwbouwwoningen. Deze behangsoort is onder meer populair door de uitvoering.

De uitvoering onderscheidt zich in diverse structuren. Bovendien is er het voordeel dat renovlies in iedere gewenste kleur is af te werken. Ook fotobehang is immens populair net als decoratief behang.

Onderscheid in gangbare behangsoorten:

Kenmerken van verschillende soorten behang

De verschillende soorten behang hebben elk weer andere kenmerken. Papierbehang heeft daarom weer andere voordelen en nadelen dan vliesbehang of vinylbehang.

Het is belangrijk dat u de verschillen weet tussen de behang soorten voordat u behang gaat kopen. Op deze manier weet u in elk geval zeker dat u tot de beste keuze komt.

Daarom vindt u hier de kenmerken met de voordelen en nadelen van de meest gangbare soorten behang. Dat zijn papierbehang, vliesbehang en vinylbehang.

Kenmerken, voordelen en nadelen van papierbehang:

Papierbehang heeft als kenmerk uit een onderlaag en uit een bovenlaag te bestaan. Het behang is in allerlei verschillende soorten structuren, kleuren en decoraties verkrijgbaar.

Een voordeel is dat het met ander behang te combineren is. Ook is papierbehang zelf eenvoudig aan te brengen. U hoeft het overigens niet zelf te doen.

Het is ook mogelijk een van onze behangers in te schakelen. Het is bovendien goedkoop behang. Een nadeel is dat dit behang niet afwasbaar is.

 • Bovenlaag + onderlaag
 • Ruime keuze uit structuren, kleuren en decoraties
 • Zelf gemakkelijk aan te brengen (of laten doen)
 • Papierbehang is niet afwasbaar

Laat je behang aanbrengen door een professionele behanger van Behangservice Nederland.

Kenmerken, voordelen en nadelen vliesbehang

Vliesbehang bestaat uit een combinatie van samengeperste vezels met bindmiddelen. Door deze samenstelling is het behang zeer stevig. Vliesbehang scheurt niet snel en krimpt niet.

Een ander voordeel van vliesbehang is dat het ideaal behang is voor een wand die over lichte scheurvorming beschikt. Bovendien is dit type behang in tegenstelling tot papierbehang wel afwasbaar.

Een nadeel is dat vliesbehang in verhouding tot goedkoop papierbehang net even wat duurder is in de aanschaf. Een ander verschil is dat de behanglijm niet op het behang komt, maar op de muur.

 • Combinatie van vezels en bindmiddelen
 • Stevig en scheurt niet snel
 • Gemakkelijk afwasbaar
 • Behanglijm op de muur
 • Geschikt voor wand met scheurvorming
 • Duurder in verhouding tot goedkoop papierbehang

Kenmerken, voordelen en nadelen vinylbehang

Vinylbehang bestaat uit een combinatie van behang als bovenlaag en papier als onderlaag. Dit type behang is geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes. Bijvoorbeeld voor de badkamer en keuken.

Het behang is net als vliesbehang scheurvast en sterk. Kleine oneffenheden van de wand zijn ermee te camoufleren. Vinylbehang is bovendien gemakkelijk afwasbaar en staat bekend om de duurzaamheid.

Een ander voordeel is dat dit behang over te schilderen is. Er zijn ook nadelen. Bijvoorbeeld dat vinylbehang niet ademt en dat het behang lastig is om eraf te halen.

 • Scheurvast en sterk
 • Gemakkelijk afwasbaar
 • Camouflage oneffenheden van muur
 • Duurzaam karakter
 • Over te schilderen
 • Slecht ademend
 • Moeilijk te verwijderen

Enorme keuze uit aanbod met behang

Er is werkelijk een enorme keuze uit het aanbod met behang. Het aanbod varieert bijvoorbeeld van 3D behang tot fotobehang en van behang in een effen kleur tot Disney behang.

Behang met een decoratief effect is enorm populair net als themabehang. Er is eveneens veel vraag naar structuurbehang en naar behang voor de kinderkamer.

Elke ruimte in uw huis is te behangen met een behang naar keuze. U heeft de mogelijkheid om voor eenheid te kiezen of om in elke ruimte een ander type behang te plakken.

3D behang

3D behang is een speciale uitvoering van behang die levensecht overkomt. Hiermee creëert u een extra dimensie in uw interieur. Bijvoorbeeld in de woonkamer of in de slaapkamer.

3D behang is in allerlei structuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Er is een ruime keuze uit patronen en figuren. De visuele effecten spreken direct tot de verbeelding.

Het visuele effect uit zich bijvoorbeeld in een speciaal reliëf of is bijzonder origineel met de toepassing van schaduwen. Een extra voordeel van 3D behang is dat het een geluiddempend effect heeft.

Voorbeelden van 3D behang

3D behang biedt uiteenlopende opties. Bijvoorbeeld met een groot figuur dat er uitspringt op een effen achtergrond. Een dierfiguur lijkt zo regelrecht op u af te komen.

Een ander voorbeeld is een speelse vorm die diepte geeft aan de ruimte. Bijvoorbeeld met rechthoekige vormen in een speels verband die uiteenlopende kanten opgaan.

De kinderkamer leent zich ook perfect om te behangen met 3D behang. Bijvoorbeeld met behang van een populaire kinderserie of kinderfilm. Auto´s en ruimteschepen zijn populair.

Patronen op 3D behang met een optisch verrassend effect spreken eveneens tot de verbeelding. Dat geldt ook voor wandmaterialen die perfect zijn te imiteren met 3D behang. Bijvoorbeeld in de vorm van houten planken of bakstenen.

 • Figuren als blikvanger
 • Speelse vorm voor diepgang
 • 3D behang met kinderanimatie
 • Optisch verrassend effect
 • Imitatie van materialen met 3D behang
3D fotobehang

3D fotobehang is een echte blikvanger in uw interieur. Bijvoorbeeld in de vorm van 3D fotobehang steen of met een foto naar keuze om behang met 3D effect te creëren.

3D muur behang is als fotobehang verkrijgbaar, maar ook op het gebied van fotobehang is er nog veel meer mogelijk. Fotobehang zonder uitvoering in 3D is eveneens een uitstekende keuze.

Behang kopen met hoge korting.

Fotobehang met keuze uit allerlei thema´s

Fotobehang kenmerkt zich vrijwel altijd door een bepaalde thema. Zelfs als er sprake is van een fantasieprint is er een thema op van toepassing.

Fotobehang is in banen verkrijgbaar net als dat het mogelijk is om fotobehang op maat aan te brengen. Of dit te laten doen om het beste resultaat te krijgen.

Fotobehang natuur is themabehang dat zich perfect leent voor diverse ruimtes in huis. Bijvoorbeeld fotobehang bos of fotobehang bloemen net als fotobehang strand.

Ruime collectie fotobehang

Fotobehang is een type behang dat steeds meer in opkomst is. De toenemende populariteit heeft er voor gezorgd dat de keuze enorm is. Er is een bijzonder ruime collectie beschikbaar met dit type behang.

Natuur is een belangrijk thema met variaties van bos, stranden, bloemen en dieren. Ook steden en de skylines ervan zijn als decor op behang verkrijgbaar.

Voor wat betreft fotobehang is elk type foto denkbaar om afgebeeld te zien. Bijvoorbeeld ook sporthelden, auto´s, muziekinstrumenten, straatkunst, vintage sloophout en objecten.

Uw eigen foto op behang

Wist u dat het mogelijk is om een eigen foto op behang te laten afdrukken? Dat is pas een unieke en originele eyecatcher in uw woonkamer of slaapkamer.

Een eigen foto op behang is onderscheidend en echt uniek te noemen. Niet elke foto is overigens geschikt om als fotobehang uit te voeren.

De foto dient wel over een bepaalde kwaliteit en pixeldichtheid te beschikken. Het is onder meer mogelijk om uw eigen foto op behangpapier, vliesbehang, vinylbehang en Airtex behang te laten printen.

 • Ruime collectie fotobehang
 • Grote variatie in thema´s
 • Eigen foto mogelijk
 • Vliesbehang, behangpapier, vinylbehang en Airtex

Digitale proefdruk fotobehang met eigen foto

Het is zeker aan te raden om eerst een digitale proefdruk te ontvangen van fotobehang met een eigen foto. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een kwaliteitscontrole uit te laten voeren.

Een kwaliteitscheck van de eigen foto als print op behang geeft zekerheid over de kwaliteit. Zo weet u meteen of de eigen foto voldoet om goed tot zijn recht te komen op behang

In ieder geval is aan te raden om bij de keuze voor een eigen foto op behang de foto te maken met een fotocamera. In de meeste gevallen voldoet een foto die mobiel is genomen niet aan de kwaliteitseisen.

1 pixel per millimeter

Er zijn verschillende tips om rekening met te houden als u de keuze maakt voor een eigen foto op behang. Bijvoorbeeld door rekening te houden met 1 pixel per 1 millimeter.

De foto moet ook niet te klein zijn en zeker niet onscherp. Het is belangrijk dat de eigen foto als print op het behang scherp is. Dat voorkomt teleurstellingen of het opnieuw moeten nemen van foto´s.

Een foto van 20MB is bijvoorbeeld prima, maar alleen als de afbeelding scherp genoeg is ten opzichte van het formaat.

Bewerking van de foto

Het is overigens mogelijk om in bepaalde situaties voor fotobehang de eigen foto professioneel te laten bijwerken.

Het is wel afhankelijk van de kwaliteit van de foto of deze voor bewerking in aanmerking komt. In andere situaties is het nodig of aan te bevelen om een nieuwe foto te maken.

Verder is het bijsnijden van de eigen foto nodig om goed afgebeeld als print op het fotobehang terecht te komen.

Tips voor het kiezen van een eigen foto voor behang

U wilt natuurlijk de ideale sfeer en looks creëren met uw eigen foto geprint op behang. Daar zijn een aantal handige tips voor.

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de foto aansluit bij de rest van het interieur qua kleur en uitstraling.

Een rustig interieur is prima te combineren met een opvallende afbeelding. Zo is een drukke inrichting weer ideaal voor fotobehang op de muur met een rustige uitstraling.

 • Kwaliteit van foto
 • Scherpte van de afbeelding
 • Formaat van de foto
 • Bewerking van de foto
 • Bijsnijden van de foto
 • Digitale proefdruk
 • Kwaliteitscheck
 • Hoge resolutie = scherpe print
 • Sfeer in het interieur

Behanginspiratie met themabehang

Themabehang krijgt vaak de voorkeur boven een effen uitvoering van behang. Dat komt omdat een thema voor een speciale sfeer in het interieur zorgt.

Het is daarom belangrijk om voor het kopen van behang eerst eens de nodige inspiratie op te doen. Het is tenslotte de bedoeling dat u meerdere jaren plezier beleeft aan het behang.

Er zijn haast oneindig veel sferen te creëren met behang in het interieur. Zo realiseert u in de woonkamer een unieke sfeer net als in de slaapkamers of in de gang of hal.

Huur onze behanger om je behang naadloos te laten plakken.

Natuurlijke materialen als thema voor behang

Er zijn allerlei soorten materialen die perfect als thema voor behang dienen. Stelt u zich het effect van een bakstenen wand maar eens voor.

Of een betonlook die het effect van beton op de muur nabootst. Een wand van hout straalt een warme sfeer uit en die is na te bootsen met behang met hout als thema.

Een stenen wand is in allerlei uitvoeringen denkbaar. Stenen voelen doorgaans koud aan en doen kil aan. Dat is anders met behang met een steenpatroon in het interieur.

Betonlook behang: perfect voor industrieel interieur

Betonlook behang is helemaal in en ideaal om toe te passen op een wand of meerdere wanden in een industrieel interieur.

Betonlook behang is uiteraard in meerdere kleuren verkrijgbaar. De voorkeur gaat vaak uit naar grijstinten, maar betonlook behang groen staat eveneens prachtig.

De groene kleur van behang met een betonlook sluit in de woonkamer perfect aan bij hout en staal. Dit zijn materialen die vaak voorkomen in een industrieel interieur.

Industrieel behang in 3D

In aanvulling op betonlook behang is industrieel behang eveneens een optie voor een industrieel interieur. Industrieel behang 3D past overigens bij meerdere interieurstijlen.

Het is niet altijd nodig om het complete interieur industrieel weer te geven. Industrieel behang is bijvoorbeeld ook ideaal om toe te passen in een Scandinavisch of minimalistisch interieur.

Het industriële behang vormt binnen het behang uiteraard een apart thema en is onder meer in 3D uitvoeringen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld als vliesbehang met stenen of als fotobehang.

Steen behang voor een uniek interieur

Steen behang zorgt voor een bijzondere sfeer in het interieur. Het voordeel van behang met steenmotief is dat het aansluit bij meerdere interieurstijlen.

Steen muur behang is bijvoorbeeld ideaal voor een enkele wand of meerdere wanden in een landelijk interieur. Houten meubels combineren er prachtig mee.

Steen behang is in allerlei variaties verkrijgbaar. Bijvoorbeeld als steen behang 3D of als fotobehang steen. Uiteraard zijn de steenmotieven gevarieerd net als de uitvoering in kleur.

Hout behang voor een natuurlijke look

Hout behang geeft uw interieur een natuurlijke look. Er zijn verschillende soorten houtmotieven voor behang beschikbaar. De kleuren van het hout behang variëren eveneens.

De variatie is eveneens aanwezig in de uitvoering van behang met houtlook. Er is bijvoorbeeld fotoprint behang met houtmotief beschikbaar.

Er is bovendien keuze uit verschillende soorten hout voor behang. Bijvoorbeeld in de vorm van steigerhout behang of sloophout behang.

 • Betonlook behang
 • Industrieel behang
 • Stenen behang
 • Hout behang

Chique uitstraling met textielbehang

Textielbehang zorgt aan de wand voor een chique uitstraling als basis in het interieur. Textiel behang kopen is ideaal als u een stijlvolle muur wenst in de woonkamer of slaapkamer.

Er is volop inspiratie op te doen met textielbehang in allerlei kleuren en structuren. Dit behang in antraciet is stijlvol. Textiel behang groen past perfect bij een interieur met meubels van hout.

Een chique uitstraling in de slaapkamer is bijvoorbeeld weer te realiseren met textielbehang in een goudgele kleur. De structuur van dit behang zorgt overal in huis voor een exclusieve look.

Behang met bloemen als thema

Behang met een thema laat de muur als het ware spreken. Het behang met een thema is af te stemmen op uw interieur. Of u stemt uw interieur af op het behang met een thema.

Bloemen behang is een typisch voorbeeld van een speciaal thema. Hiermee haalt u de lente of zomer als het ware in huis en is er sprake van een vrolijke sfeer.

Bloemen behang is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen met keuze uit diverse soorten bloemen. Of bloesem, want dat is ook een populair thema voor behang.

Botanisch behang

Botanisch behang is een van de vele woontrends die tot de verbeelding spreken. Botanisch behang omvat een breder thema als bijvoorbeeld specifiek bloemen behang.

Bij behang met een botanische print is er enorm veel keuze. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een complete jungle in huis te halen met fotobehang botanisch. Of om een wat rustiger sfeer te creëren met grote bladeren.

Botanisch behang is onder meer geschikt voor interieur waar u de natuur wilt laten spreken. Is bovendien prima te combineren in een interieur met een urban jungle. Zo combineert u grote en kleine planten in huis prachtig met botanisch behang.

Bos als thema voor behang

Bos als thema voor behang doet het altijd goed. In allerlei soorten interieurs is fotobehang bos toe te passen of behang met bosdieren in bijvoorbeeld een kinderkamer.

Fotobehang met een mistig bos brengt een mysterieuze sfeer met zich mee. Dat geeft aanleiding om de gedachten en fantasie de vrije loop te laten.

De voorkeur gaat vaak uit naar bos behang slaapkamer, maar in een grote woonkamer staat het eveneens fantastisch.

 • Bloemen behang
 • Botanisch behang
 • Bos behang

Behang met natuur als thema

Het thema natuur is zeer populair als het gaat om prints op behang. Bovendien is de natuur als thema op allerlei soorten behang verkrijgbaar. Bijvoorbeeld op papierbehang en als fotobehang.

De natuur is een breed begrip en varieert van landschappen als bos en weide tot strand en duinen. Ook dieren, planten en bomen maken uiteraard onderdeel uit van dit thema voor behang.

Het is mogelijk om behang met een levensechte print met natuur als thema te kopen. Of om behang dat voorzien is van een meer fantasievolle print of met natuurtekeningen.

Fotoprint natuur op behang

Fotobehang natuur past zowel perfect in de woonkamer als in een hal, gang of in de slaapkamers van uw woning.

Het is zelfs mogelijk om natuur behang in verschillende variaties in de ruimtes van het huis op muren te plakken. Bijvoorbeeld met natuur behang in de slaapkamer met bossen en van het strand in de woonkamer

Behang met natuurprint op de hele muur gaat net even verder dan behang posters aan de muur te hangen.

 • Natuur behang
 • Natuur behang woonkamer
 • Natuur behang slaapkamer
 • Behang met natuurprint
 • Fotobehang natuur

Woonstijl behang

De bestaande of gewenste woonstijl in uw interieur is ideaal om bijpassend behang te kopen. Er zijn allerlei soorten woonstijlen denkbaar. De industriële woonstijl is al even aan bod gekomen.

Op het gebied van woonstijlen is er rekening te houden met uw eigen voorkeuren. Bijvoorbeeld met een klassieke woonstijl. In dat geval is klassiek behang uiteraard een ideale keuze.

Houdt u van een interieur vol met brocante meubelen en woonaccessoires? In dat kader is het wellicht een ideaal om de muren met barok behang te behangen. Zo is vintage behang weer perfect voor een vintage interieur.

Klassiek behang

Klassiek behang is stijlvol en authentiek. Klassiek behang is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren en met diverse patronen.

Denk bijvoorbeeld aan een gecapitonneerd meubel en het decor van deze stijl op behang. Of aan andere typische klassieke patronen met fijne strepen afgewisseld met brede strepen in bruin met beige. Of aan zwart met grijs.

Ook een verfijnde bloemenprint is te zien als klassiek behang net als een ingewikkeld patroon van bloemen. Zo kiest u altijd klassiek behang dat het beste aansluit bij uw wensen en woonstijl.

Barok behang

Barok behang heeft uiteraard klassieke elementen, maar onderscheidt zich door de typische barokstijl. Deze woonstijl met brocante meubels leent zich perfect voor barok behang.

Barok behang is in uiteenlopende kleuren en met verschillende patronen te koop. Bijvoorbeeld met een print van authentieke ornamenten of met een elegante stijl van een bloemachtig patroon.

Wit, beige, marineblauw, zwart en grijs zijn de kleurtinten die vaak de basis vormen voor barok behang. Er is echter nog veel meer keuze in het totale aanbod.

Vintage behang

Vintage is tegenwoordig overal een trend in. Of het nu om meubels gaat of om vintage behang in het interieur. Het is dan ook een woonstijl die u vele mogelijkheden biedt.

Vintage behang heeft prints die doen denken aan het verleden. Bijvoorbeeld aan typische jaren zestig of jaren zeventig. Retro behang is in dat opzicht ook veelzijdig en kleurrijk.

Den maar aan de kleur oranje en aan de kleur groen die in de jaren zeventig enorm populair waren in het interieur. Vintage behang is dan ook verkrijgbaar met een oranje print of als vintage behang groen.

 • Klassiek behang
 • Barok behang
 • Vintage behang

Kinderkamer behang

Behang voor de babykamer of behang voor de kinderkamer is in allerlei mooie kleuren en in leuke prints verkrijgbaar. Behang met figuurtjes is populair, maar een neutrale effen kleur is eveneens een optie.

Renovlies is overigens ook ideaal voor de babykamer. Dat heeft als voordeel dat als uw kindje wat ouder is het in een andere kleur over te schilderen is.

Het is mogelijk om voor babykamer behang met een tijdloos karakter te kiezen. Ook dan heeft u er vele jaren voordeel van. Als uw kind wat ouder is en zelf een voorkeur heeft voor een bepaald thema is dat een prima uitgangspunt. Bijvoorbeeld in de vorm van Disney behang.

Disney behang voor de kinderkamer

Disney behang spreekt niet alleen bij kinderen tot de verbeelding. Dat geldt namelijk eveneens voor volwassenen die bekend zijn met thema´s van Disney.

Disney behangpapier of fotobehang Disney zijn voorbeelden van de mogelijkheden qua uitvoering. Voor een jongenskamer is Disney Cars behang erg populair. Disney behang Jungle Book is natuurlijk een leuke optie voor de slaapkamer van jongens en meisjes.

Andere thema´s rond Disney behang zijn er ook met bijvoorbeeld Winnie the Pooh of met Disney Planes. Of wat te denken Minnie Mouse. De keuze voor behang is af te stemmen op de leeftijd van kinderen.

Behangranden voor de kinderkamer

Het is ook mogelijk om voor de kinderkamer zogenoemde behangranden te kopen. Deze behangranden zijn eenvoudig aan te brengen.

Bovendien zijn behangranden eveneens in allerlei creatieve uitingen verkrijgbaar. Ook voor behangranden geldt dat Disneyfiguren populair zijn voor de kinderkamer.

Het is echter ook mogelijk om voor een heel ander thema voor de kinderkamer te kiezen. Bijvoorbeeld met een behangrand met een print van bloemen of andere leuke figuurtjes.

 • Behang babykamer
 • Behang peuterkamer
 • Behang kleuterkamer
 • Behang kinderkamer
 • Behang tienerkamer
 • Behangranden

Behang behangen.

Behang kopen

Het kopen van behang is op verschillende manieren mogelijk. Bijvoorbeeld behang kopen bij een van de vele bouwmarkten, zoals Praxis, Hornbach, Karwei of Gamma.

Er zijn natuurlijk ook nog altijd behangspeciaalzaken om behang te kopen. Deze variëren in grootte. Behangwereld is bijvoorbeeld een van grootste behangspeciaalzaken.

Wilt u zich de moeite besparen om naar een behangwinkel te gaan om behang te kopen? In dat geval is het mogelijk om online behang te bestellen. Behang kopen online biedt eindeloos veel mogelijkheden.

Tips voor behang kopen

Het is bij het kopen van behang handig om rekening te houden met enkele adviezen en tips. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Laat uw keuze bijvoorbeeld afhangen van de grootte van de ruimte. Een kleine ruimte behangen met druk behangpapier laat de kamer klein uitvallen. Druk behangpapier is meer geschikt voor een grotere ruimte.

Houd ook rekening met het type kamer. Het is bijvoorbeeld voor behang in de keuken of behang in de kinderkamer handig als het afwasbaar is.

Keuze uit vele soorten behang en speciale behangsoorten

Er zijn hier al vele behangsoorten aan de orde geweest. De lijst met behangsoorten is echter nog veel langer. Zo zijn er ook nog een aantal speciale behangsoorten die minder gangbaar zijn.

De behangsoorten nog even op een rijtje:

 • Papierbehang
 • Vliesbehang
 • Glasvezelbehang
 • Renovlies (renovatievlies)
 • Vinylbehang
 • Textielbehang
 • Fotobehang
 • Magneetbehang

Keuze voor een stijl, kleur en motief

De keuze voor een stijl, kleur en motief van behang is net zo persoonlijk als de keuze voor een behangsoort.

Met behang is elke soort sfeer te realiseren, variërend van klassiek tot romantisch en van industrieel tot vintage. De behangstijlen zijn net als de kleur en het motief sfeerbepalend.

Bij de keuze voor een kleur van het behang is net als bij de print belangrijk om rekening te houden met het interieur. De kleur dient er wel op afgestemd te zijn net als het eventuele thema van de print.

 • Stijl
 • Kleur
 • Motief

Behangen van de muur

Heeft u eenmaal een keuze gemaakt voor behang? Dat is een eerste stap op weg naar een nieuw gedecoreerde kamer in uw interieur. Het behangen is zelf te doen of uit te besteden.

Kiest u voor gemak en voor zekerheid van het beste resultaat? Dan schakelt u een van onze behangers in die professioneel zijn in het behangen van alle behangsoorten.

Het voordeel is bovendien dat u geen tijd kwijt bent aan het behangen. Bovendien hoeft u geen extra investeringen te doen om gereedschappen en materiaal aan te schaffen. Bijvoorbeeld een behangtafel huren of kopen.

Voorbereiden van de muur: behang verwijderen en muur repareren

Voor het verwijderen van oud behang is het mogelijk een behang stoomapparaat te huren. Behangresten moet u helemaal verwijderen. Dat is mogelijk met een afweekmiddel of met een schraper.

Het voorbereiden van de muur is een belangrijkste stap in het proces van behangen. Zijn er grote scheuren of gaten te zien? Repareer de muur in dat geval met vulmiddel.

 • Behang verwijderen
 • Scheuren dichten
 • Gaten dichten
 • Behangresten er afhalen

Muur stofvrij maken en ontvetten

Het is voor strak behang op de muur eveneens van belang dat er sprake is van een goede hechting. Voor het aanbrengen van behang is het dus belangrijk om de wand stofvrij te maken en te ontvetten.

Het is mogelijk om voor een optimale hechting van het behang op de wand een voorstrijkmiddel te gebruiken.

Of door een klein beetje behanglijm met water te verdunnen en een laagje op de muur aan te brengen.

Behanglijm voor behang

Als u aan de slag gaat met behangen, is het handig te weten dat er meerdere soorten behanglijm bestaan. Bovendien is het nodig om te berekenen hoeveel behanglijm u nodig heeft.

De soorten behanglijm onderscheiden zich per soort behang. Er is bijvoorbeeld lijm voor glasweefsel beschikbaar in het geval van glasvliesbehang en glasweefselbehang.

Voor het aanbrengen van vliesbehang, zoals renovlies is er eveneens een speciale behanglijm nodig. Dat is dan vliesbehanglijm.

Voor het behangen van vinylbehang is het vanwege het gewicht belangrijk om behanglijm voor zwaar behang te gebruiken.

Hoeveel behanglijm heeft u nodig?

Er komt veel bij kijken bij zelf behangen, zoals het bereken van de hoeveelheid behanglijm. Hiervoor berekent u het beste eerst de oppervlakte van de muur.

Vervolgens kijkt u op de verpakking van het behanglijm hoeveel m2 ermee te behangen valt. Dat verschilt per verpakking en lijmsoort.

Het aanbrengen van behanglijm varieert eveneens. Bijvoorbeeld op de behangbanen bij papierbehang en vinylbehang, maar op de muur bij vliesbehang en glasvezelbehang.

 • Lijm voor glasweefsel
 • Vliesbehanglijm
 • Behanglijm voor zwaar behang (vinyl)
 • Papierbehanglijm
 • Benodigde hoeveelheid behanglijm berekenen

Materialen en gereedschappen kopen voor behangen

Weet u zeker dat u zelf de kamer gaat behangen? Of besteedt u het behangen toch liever uit aan een van onze behangspecialisten? Het is wellicht voordeliger dan u denkt.

Onze behangspecialisten komen met alle benodigde materialen en gereedschappen. Als u het behangen zelf gaat doen, moet u dat allemaal aanschaffen.

Een behangtafel is bijvoorbeeld onmisbaar om papierbehang te behangen. Dat is bij renovlies niet nodig, maar daar komen weer andere materialen bij kijken.

Een trap is of opstapje is altijd nodig om bereik te hebben tot aan de bovenkant van de muur. Verder is een behangschaar of een stanleymes nodig. Ook een lijmborstel en loodlijntje mogen niet ontbreken.

 • Behangtafel
 • Opstapje of trap
 • Behangschaar of stanleymes
 • Emmer en spons
 • Roergarde voor behangplaksel
 • Voorstrijkmiddel voor behang
 • Behanglijm
 • Lijmborstel
 • Loodlijn
 • Aandrukrol

Behang aanbieding met hoge korting.

Behang aanbrengen

De wijze van aanbrengen van behang verschilt per soort. Voor vliesbehang smeert u de muur in en voor papierbehang de banen.

Het is belangrijk om elke baan tien centimeter langer te knippen dan de muur lang is. Het overschot is later weg te snijden met een stanleymes.

Met een waterpas is het mogelijk om een loodrechte potloodlijn op de muur aan te brengen. Een loodlijn biedt uiteraard uitkomst.

Tips voor behangbanen insmeren

Het is handig om van de volgende tips gebruik te maken om de banen van het behang in te smeren. Deze tips hoeft u niet op te volgen als u voor gemak kiest en het behangen uitbesteedt.

Op de behangtafel legt u twee banen ondersteboven neer. Eerst smeert u van de bovenste baan de eerste helft in. Dan vouwt u de baan dubbel en smeert u de andere helft met behanglijm in.

Zo vouwt u de banen behang als een soort van harmonica op. Het is het beste om met het behangen bovenaan de muur te beginnen en een paar centimeter overlap te houden.

Behang op de muur plakken

U begint bovenaan met een overlap en plaatst de behangbaan recht naar beneden langs de loodlijn. Daarna gebruikt de behangborstel om de baan aan te vegen.

Druk vervolgens de onderkant van het behang met een behangspatel aan. Het overtollige behang is vervolgens af te snijden met een stanleymes.

De behangspatel is ook handig om een vouwlijn voor de bovenkant te maken. Met de behangschaar is het overlappende deel gemakkelijk af te knippen.

Tip: nat behang knipt u gemakkelijk met een schaar dan dat u het snijdt met een stanleymes

Luchtbellen achter het behang

Het komt wel eens voor dat er grote luchtbellen achter het behang ontstaan. Raak niet in paniek, want deze luchtbellen zijn te verwijderen.

Kleine luchtbellen strijkt u gemakkelijk glad. Bij grote luchtbellen achter het behang is het vaak nodig deze door te prikken. Probeer eerst of wegwrijven lukt.

Als dat niet het geval is dan pakt u een stanleymes en prikt u de grote luchtbellen achter het behang voorzicht door.

Afwerking van het behang

Grote muren zonder obstakels zijn eenvoudiger te behangen dan een wand met stopcontacten of vensterbanken. In dat geval is het aan te raden om de baan er eerst volledig overheen te plakken.

Bij een vensterbank of raam met kozijn is het daarna gemakkelijk om het behang beetje bij beetje te snijden. Dat geeft een beter resultaat dan het op maat knippen van het behang.

Met betrekking tot de afwerking van behang zijn er nog wat tips. Bijvoorbeeld om een losse naad tussen twee banen met wat extra behanglijm in het smeren. Gebruik dan een nadenroller  en haal overtollig lijm weg. Hiervoor gebruikt u een spons.

Behang professioneel laten aanbrengen

Het is uiteraard veel gemakkelijker om het aanbrengen van behang uit te besteden. Behangen is een vak apart ook al doet een groot aantal mensen het vaak zelf.

Behangen is vakwerk en onze professionele behangers doen niet anders dan behangen. Of toch wel, want ook behang verwijderen, behangen en daarna schilderen behoort tot de werkzaamheden.

U heeft de keuze om voor gemak en kwaliteit te gaan of om zelf tijd kwijt te zijn en niet zeker te zijn van het resultaat.

Behanger inschakelen

Het is heel eenvoudig om een behanger in te schakelen. Onze behangers staan in het hele land voor u klaar om behang aan te brengen.

Het inschakelen van een behanger is snel geregeld. U hoeft alleen maar een aantal gegevens in te voeren om het contact tot stand te brengen.

Geef voor het gemak alvast een omschrijving van de klus of laat het veld open. Dan bespreken wij graag met u telefonisch wat uw wensen voor het behang en het behangen zijn.

Vrijblijvende offerte behangen

Onze behangers leveren kwaliteit en werken snel en nauwkeurig. Bovendien zijn onze behangspecialisten klantgericht en bieden wij een hoog serviceniveau.

Wij houden de tarieven voor behangen laag. Neem de proef maar op de som en vraag vrijblijvend een offerte behangen aan.